Een vrij opneembare spaarrekening is een flexibele vorm van sparen. De naam zegt het al: je bent in de meeste gevallen vrij om je spaargeld op te nemen of te storten. Daarnaast zijn er ook spaarrekeningen met voorwaarden of kan je sparen met een bepaalde duur (=looptijd) dit is een deposito.

Vrij opneembare spaarrekening zonder voorwaarden

Een vrij opneembare spaarrekening zonder voorwaarden is een spaarrekening waarbij je altijd direct bij je geld kan. Voor deze spaarrekening gelden geen extra regels. Je kunt je geld opnemen wanneer je wilt en je hoeft je niet te houden aan regels om de beloofde rente te krijgen. Kortom: de meest flexibele vorm van sparen. De rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder voorwaarden is meestal wel iets lager dan op een rekening met voorwaarden.

Vrij opneembare spaarrekening met voorwaarden

Bij een vrij opneembare spaarrekening met voorwaarden kun je meestal direct bij je geld. Er gelden alleen wel voorwaarden. Hierbij kun je denken aan:

  • verplicht minimaal bedrag per maand sparen
  • een verplichte minimale eerste storting op je spaarrekening, bijvoorbeeld € 10.000,-.
  • verplicht je geld langere tijd op je rekening laten staan om de beloofde rente te krijgen
  • Of een boeterente als je geld wilt opnemen

Hier staat tegenover dat je op zo’n spaarrekening meestal een hogere rente krijgt dan op een vrij opneembare spaarrekening zonder voorwaarden.

Wil je en kan je geld voor een langere tijd missen denk dan eens aan een deposito. Op een deposito zet je je geld voor een langere periode vast. Hierdoor krijg je (meestal) een hogere rente. De periode dat je het geld vastzet – de looptijd – varieert vaak van 6 maanden tot 20 jaar.

Twee belangrijke dingen om te weten

Er zijn twee dingen om in de gaten te houden met het sparen door middel van een spaarrekening zonder voorwaarden. Allereerst is het depositogarantiestelsel, hiermee worden bedragen tot € 100.000,- gegarandeerd door de Nederlandse bank. Zie ook de website van de dnb voor de exacte regels.

Daarnaast moet je beseffen dat je geld in de toekomst minder waard is door de inflatie. Een lage spaarrente en een hoge inflatie kan betekenen dat je geld uiteindelijk minder waard wordt.