Wat is een deposito

Een deposito is een soort spaarrekening. Waar je meer rente voor krijgt dan bij een gewone spaarrekening. Je krijgt meer rente omdat er voorwaarden zitten aan een deposito. Vaak gaat het om grotere bedragen die je moet storten, en de belangrijkste voorwaarde: je moet vooraf met de bank afspreken hoe lang je het geld erop laat staan. Dat is altijd een wat langere periode, vanaf 6 maanden, 5 jaar of zelfs 20 jaar. Het grote verschil met een gewone spaarrekening zit hem bijvoorbeeld in het feit dat je bij een gewone spaarrekening op ieder gewenst moment weer geld op kunt nemen. Bij een stijging in de spaarrentes is dat voor jou ongunstig, omdat jouw spaarrente van het deposito niet mee stijgt. De rente en looptijd van het deposito heb je namelijk van te voren afgesproken en zal in principe niet meer wijzigen.

Een deposito heeft altijd een boeteclausule

Bij deposito sparen is tussentijds opnemen en bijstorten meestal niet mogelijk zonder dat je een flinke boete moet betalen. Daarnaast worden er door aanbieders allerlei voorwaarden gesteld, zoals bijvoorbeeld een minimum aan het in te leggen bedrag of het berekenen van een boete bij tussentijds opnemen. Voor mensen die hun geld voor langere tijd kunnen missen is een spaardeposito ideaal. Het kan ook een goede manier zijn om te sparen voor een grote toekomstige uitgave.

Achtergestelde deposito

Bij een achtergestelde deposito krijg je meestal een nog hogere rente dan bij een gewone deposito. Het grote nadeel is echter dat je bij eventuele problemen van je bank achtergesteld bent ten opzichte van andere schuldeisers. Dat wil zeggen dat eerst de schulden van bijvoorbeeld gewone spaarders, personeel en de Belastingdienst worden ingelost. Alleen als er dan nog geld over is, krijg je je geld terug. Je loopt dus veel meer risico.