Kinderen moeten leren sparen, vinden het CDA en de ChristenUnie. Daarom willen de partijen het zilvervlootsparen nieuw leven inblazen.Daarom dienen de twee partijen vandaag (19-06-2012) een wetsvoorstel in.

Naar de Kamer

Een premie geven op een kinderspaarrekening is niets nieuws. Het Rijk deed dit al eerder, maar dat werd in 1992 afgeschaft. De twee christelijke partijen dienen vandaag een voorstel in bij de Tweede Kamer om de zilvervloot opnieuw in te voeren.

Bij zilvervlootsparen geeft de overheid aan het einde van de looptijd een bonus op het spaargeld Read More Here. In het voorstel van CDA en CU mogen kinderen meedoen tussen de 10 en 15 jaar. Ze mogen zes jaar lang tussen de 100 en 300 euro per jaar op een zilvervlootrekening zetten.

Aan het einde van de looptijd kan een spaarder dus 1800 euro hebben gespaard. Het Rijk geeft dan een premie van 10 procent, die kan dus oplopen tot 180 euro.

SNS is blij

Rob Langezaal directielid bij SNS Retail Bank reageert verheugd op het wetsvoorstel van de twee christelijke partijen volgens de telegraaf. De bank bemachtigde in 2011 de rechten op de naam ‘zilvervloot’ en is dus van plan een dergelijk spaarproduct weer nieuw leven in te blazen.

Educatieve rol

De bank vindt financiĆ«le educatie van jongeren belangrijk en wijst op onderzoek van budgetvoorlichter Nibud waaruit blijkt dat tweederde van de jongeren een lening heeft. Langezaal: ‘De rol van banken op dit gebied moet dan ook verder gaan dan puur het aanbieden van relevante producten en diensten.’

Lees hier het wetsvoorstel zilvervlootsparen (jongerenspaarwet) en het memorie van toelichting op zilvervlootsparen.